Forhåndsomtale til NM innendørs 3.-4. februar 2018

  • av Anders Huun Monsen


 

NM Innendørs arrangeres i Rudhallen i helgen. Flere av landets aller største friidrettsprofiler som Karsten Warholm, The Ingebrigtsens, Amalie Iuel og Jonathan Quarcoo stiller opp. Det er med andre ord mange gode grunner til å ta turen til Bærum i helgen.

NM innendørs fikk offisiell status som norgesmesterskap i 2004 og når det da nevnes hvor mange medaljer og annen statistikk rundt mesterskapet regnes det fra dette året.

Det gjøres oppmerksom på at forhåndsomtalen er skrevet for en ukes tid siden og det kan da ha vært endringer i startlistene og utøverne sine årsbester. For jevnlige oppdateringer om friidrett følg Friidrett1 på Facebook og Twitter og les https://friidrett1.wordpress.com

Kvinner:

60 meter:
Helene Rønningen, IL Tyrving, er regjerende mester og har best årsbeste av de som deltar her med 7.46. Det bør da være gode muligheter for at Rønningen kan ta gull på hjemmebane. Sørild FIKs Ingvild Meinseth har løpt lite innendørs de siste årene, men har til gjengjeld løpt fort når hun først har stilt opp. Forrige sesong løp hun persen sin ned til 7.47 under UM nettopp i Rudhallen og det kan bli en spennende duell om gullet.

En tredje utøver som skal være med i gullkampen er Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL. Hun har hele syv medaljer fra NM innendørs tidligere, blant annet gull i 2012 og 2015. Hun løp meget sterkt forrige helg da hun perset til 7.48.

En annen som har rikholdig premieskap er Trondheim Friidretts Mari Gilde Brubak, som har to sølv og to bronsemedaljer fra NM innendørs på 60 meter.  Andre spennende utøvere er blant annet Live Haugstad Hilton, Gular IL, og Nathalie Ommundsen Johnsen, IL Skjalg . Ellers må 2003-modellen Henriette Jæger, Aremark IF, nevnes. Hun har løpt på sterke 7.74 hittil i år.

200 meter:
Helene Rønningen, IL Tyrving, har tatt de to siste gullene på denne distansen og hun blir klar favoritt også i år. Rønningen har den norske innendørsrekorden på 23.57 og på sitt eneste løp på distansen i år har hun løpt på 23.75. Det er med andre ord lov å kunne håpe på en norsk rekord i denne øvelsen.

Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL, har vunnet sølv de to siste årene og har totalt fire NM-medaljer innendørs på 200 meter. Hun er en klar medaljekandidat etter 23.96 tidligere i år. SK Vidars Line Kloster vant øvelsen i 2012 og har sterke 23.40 som pers på distansen utendørs, mens hennes årsbeste innendørs er 24.52. Disse tre skiller seg ut som de klare medaljefavorittene, men utøvere som Agathe Holtan Wathne, Sandnes IL, og Trondheim Friidrett-løperne Marte Pettersen og 2009-bronsevinner Mari Gilde Brubak kan nevnes.

400 meter:
Amalie Iuel, IL Tyrving, blir klar favoritt i sin første start i NM innendørs noensinne. Hun har hatt sin første sesongoppkjøring under kyndig veiledning av Leif Olav Alnes. Iuel, som har den norske innendørsrekorden på distansen med 52.52, åpnet sesongen under Dimna Games forrige helg og noterte da 53.35. Mesterskapsrekorden lyder forøvrig på 54.09 og bør kunne bli slåtther.

Også den største utfordreren til Iuel om gullet, SK Vidars Line Kloster, åpnet sesongen på 400 meter forrige helg. Kloster, som totalt har seks NM-medaljer på distansen innendørs, løp da på 54.54 og det blir spennende å se hva den tidligere norske rekordholderen i øvelsen kan få til i duell med Iuel.

Bak disse to er det flere unge, lovende utøvere som nok kommer til å kjempe om bronsemedaljen. Tyrving har et par spennende navn i Mina Marie Anglero og Marie Skjæggestad, mens Josefine Tomine Eriksen, Larvik Turn & IF, kanskje er den største bronsefavoritten etter 54.06 på distansen utendørs i fjor.

800 meter:
Uten de aller fremste løperne Hedda Hynne, Trine Mjåland og Yngvild Elvemo påmeldt kan det fort bli jevnt om medaljene. Ser en på fjorårets tider går favorittstempelet til regjerende sølvvinner Mina Marie Anglero, IL Tyrving. Hun hadde fin fremgang forrige sesong med deltakelse i U23-EM og pers 2.07.11.

Mangekjemper Caroline Fleischer, Ski IL Friidrett, kom seg også under 2.10 på distansen i 2017 og skal kjempe om medalje, det samme med fjorårsvinner Vilde Våge Henriksen, Haugesund IL. Et par navn til som kan nevnes er 2016-sølvvinner Camilla Ziesler, Sandnes IL, og Malin Edland, Larvik Turn & IF. Sistnevnte slo gjennom med strålende 2.03.44 under Bislett Games som 16-åring i 2015 og er tilbake på tartanen etter en skade som forhindret henne fra å delta i utendørssesongen i 2017.

1500 meter:
Sigrid Jervell Våg, IL i BUL, tok litt overraskende gullet på denne distansen under NM utendørs i fjor. Det var kanskje ikke så veldig overraskende hvis man hadde resultatene fra NM innendørs i bakhodet, for trønderen vant innendørs i fjor. Hun blir en klar gullkandidat også i år, men 2016-sølvvinner Camilla Ziesler, Sandnes IL, er nok lysten på gull og setter trolig høy fart fra start.

Det kan være lurt å sette høy fart for å få ristet av seg en god spurter som Mina Marie Anglero, IL Tyrving. Maria Sagnes Wågan, Namdal løpeklubb, har vist sterk form på 3000 meter i vinter og er nok også lysten på at det skal bli satt fart fra start. Andre som kan nevnes er regjerende bronsevinner Christina Toogood, Sandnes IL, og Haugesund IL-duoen Vilde Våge Henriksen og Kristine Lande Dommersnes, sistnevnte sølvvinner fra i fjor.

3000 meter:
Maria Sagnes Wågan, Namdal løpeklubb, har løpt inn til sterke 9.19.76 på 3000 meter i vinter. Trønderen har sølv på distansen de to siste årene og hun er nok lysten på å sette fart fra start for å kunne ta steget øverst opp på pallen. Camilla Ziesler, Sandnes IL, er en del av treningsgruppen til Gjert Ingebrigtsen og hun løp sterkt på 1500 meter i fjor. Ziesler bør kunne ha gode muligheter til å kjempe om sin første NM-medalje på 3000 meter i helgen.

SK Vidars Live Solheimdal og Pernilla Eugenie Epland, Stord IL, er andre utøvere som absolutt kan være med i medaljekampen. Tessa Frenay, Halden IL, har løpt på 9.38.14 hittil i år og må regnes med. En som nok håper at løpet blir avgjort mot slutten er Sigrid Jervell Våg, IL i BUL.

Bare en gang tidligere i NM innendørs sin historie har alle medaljevinnerne løpt under 10 minutter, det må man nok gjøre i år for å få medalje.

Ellers verdt å nevne at den sør-amerikanske rekordholderen på 3000 meter hinder Belen Casetta er påmeldt denne distansen og 1500 meter. Argentineren har sterke 9.25.99 som pers på hinder og kan kjempe fremme i teten her.

60 meter hekk:
I fraværet til vår hekkestjerne Isabelle Pedersen er det Agathe Holtan Wathne, Sandnes IL, som må ta på seg favorittstempelet. Hun løp inn til gull i fjor og perset til fine 8.39 under nordisk forrige sesong. Holtan Wathne får nok kamp fra en ung bergenser i Martine Hjørnevik. Utøveren som representerer IL Norna-Salhus er født i 2001 og løp inn til årsbeste i verden for U18-utøvere på 60 meter hekk med juniorhekker for et par uker siden.

De to som først og fremst skiller seg ut i medaljekampen i tillegg til de to nevnte er juniorene Marie Skjæggestad, IL Tyrving, og Tonje Moen, Ullensaker/Kisa IL. Mangekjemper Charlotte Lund Abrahamsen, IK Tjalve, er nok også lysten på å kjempe om medalje.

4×200 meter stafett:
Sandnes IL er regjerende mester etter at de løp inn til norsk rekord 1.38.47 i fjor. De stiller trolig med mesteparten av det laget i år, ledet an av Astrid Mangen Cederkvist. Det er da langt fra utenkelig at det kan bli norsk rekord for andre år på rad. IL Tyrving sine utøvere trener i denne hallen daglig og fjorårets sølvvinner og 2016-vinner kan nok gi Sandnes knalltøff kamp. Ellers har fjorårets bronsevinner Selsbakk IF og Dimna IL unge og spennende lag.

3000 meter kappgang:
Det er gledelig med hele syv kvinner påmeldt i kappgang. Favoritten blir regjerende mester Merete Helgheim, Gloppen Friidrettslag, som har vært vår beste kvnnelige kappgjenger siden Kjersti Tysse Plätzer la opp. Helgheim noterte 13.42.62 i 2017, vel 12 sekunder bak hennes innendørspers.

Fride Møller Flatin, Dimna IL, tok bronsen i fjor og kan fort ta steget et hakk høyere opp på pallen dette året. Ser en på fjorårets utendørsstatistikk kan det bli jevnt i sølvkampen mellom Møller Flatin, Ellen Nordqvist Sjøblom, Moss IL, og Lisa Måren Løseth, IL Høyang.

Høyde:
IK Tjalves Tonje Angelsen har åpnet sesongen med 1.85. Målet til trønderen for sesongen er nok EM i Berlin, der kravet lyder på 1.90. I NM innendørs har Angelsen totalt fem medaljer, tre av disse er gull. Hun blir favoritt til å ta sitt første NM-gull innendørs siden 2014. Verdt å nevne at mesterskapsrekorden lyder på 1.91.

Katarina Mögenburg, IL Tyrving, vant i 2013 og 2015 og bør være den som gir Angelsen tøffest kamp om gullet, sammen med 2016-vinner Caroline Fleischer, Ski IL Friidrett. Fleischer hadde en strålende sesong i fjor der hun perset til 1.83 i høyde og gikk også flere gode mangekamper. Også en annen mangekjemper i regjerende mester Charlotte Lund Abrahamsen, IK Tjalve, kan være med i medaljekampen på en toppdag.

Høyde uten tilløp:
IL Tyrvings Katarina Mögenburg vant alle gullmedaljene i denne øvelsen mellom 2013 og 2016. Hun har best pers av de påmeldte her og blir da klar favoritt til å ta sitt femte NM-gull i høyde uten tilløp. Mögenburg stilte ikke i fjor og da kunne sølvvinner fra 2014, 2015 og 2016, Hanne Berit Irgens fra Sandnes IL titulere seg som norgesmester. Disse to blir det største favorittene, mens Mari Sellevåg Aarø, IL Norna-Salhus, og Silje Laupstad, Egersunds IK, begge bør kunne ta medalje på en god dag.

Stav:
Lene Retzius, IL i BUL, blir klar favoritt da kvinnen med pers på 4.35 fra U23-EM i fjor er eneste deltaker som har hoppet over 4 meter. Innendørs lyder vinneren fra 2015 og 2016 sin pers på 4.30, som også er norsk U23-rekord innendørs. Retzius har denne sesongen hoppet 4.05, som er norsk årsbeste.

I Retzius sitt fravær i fjor tok Birgitte Kjuus, Ullensaker/Kisa IL, gullet. Hun hadde en fin sesong i fjor der hun perset til 3.85 utendørs, mens hennes innendørspers er 3.70. Hedda Marie Kjølberg Hauge, Ski IL Friidrett, har åpnet 2018 meget bra med 3.85 og er nok lysten på å plusse på medaljebeholdningen fra NM innendørs som er sølv fra i fjor. Stine Grong Ruud, Stjørdal Friidrettsklubb, perset stort da hun tok bronse under NM utendørs i fjor og må regnes med i medaljekampen.

Lengde:
Oda Utsi Onstad, IL Norna-Salhus, har totalt fem NM-gull i lengde innendørs, det første i 2006 da hun satte sin pers på 6.34 som 15-åring. Hun ble nummer to i fjor og får knalltøff kamp om å sikre seg nok et gull. Fjorårets gullvinner Live Haugstad Hilton, IL Gular, er en klar gullkandidat. Videre må Hanne Berit Irgens, Sandnes IL, nevnes. Hun hoppet 6.03 for noen uker siden og hoppet med det over 6 meter for første gang.

Den som hoppet lengst av de påmeldte i fjor er Stjørdal Friidrettsklubbs Thale Leirfall Bremset. Junioren hoppet da 6.15 og det kan bli en veldig fin duell om medaljene i lengdegropen. Forøvrig lyder det beste sølvresultatet i NM innendørs på 5.98, forhåpentligvis blir denne “rekorden” forbedret i helgen.

Lengde uten tilløp:
I denne øvelsen stiller to kvinner som har vært veldig nære den norske bestenoteringen i øvelsen. Oda Utsi Onstad, IL Norna-Salhus, har hele åtte NM-gull i øvelsen, blant annet to strake. I 2017 hoppet Utsi Onstad 2.91 og var bare en centimeter bak den norske bestenoteringen til Annelin Mannes fra 1981. Kristine Moberg, Os Turn, gjorde comeback i friidretten etter ti års fravær med å knalle til med 2.89 i stille lengde i starten av dette året. Hun hoppet seg da rett inn i norgeseliten i øvelsen. Disse to er nok de som gjør opp om gullet.

Det er mange som kan komme til å kjempe om bronse og dette inkluderer blant annet Marte Pettersen, Trondheim Friidrett, 2016-bronsevinner Sofie Olsholt, IK Tjalve, fjorårets bronsevinner Cecilia Håkegård, Selsbakk IF, og Charlotte Lund Abrahamsen, IK Tjalve.

Tresteg:
Oda Utsi Onstad, IL Norna-Salhus, har blitt norsk mester i tresteg de to siste årene både utendørs og innendørs. Hun har vist form allerede i 2018 da hun hoppet 13.09 under Nornalekene for noen uker siden. Dette resultatet er bare elleve centimeter bak innendørspersen, som er et naturlig mål her. Vinner Utsi Onstad vil hun bli første kvinne med fire NM-gull i tresteg innendørs, både Utsi Onstad, Mia Haave og Inger Anne Frøysedal har tre titler. Det er langtfra utenkelig at det blir dobbelt Norna-Salhus her, med Mari Sellevaag Aarø som en god sølvkandidat. Hun har tidligere tre NM-bronse innendørs fra tidligere og er nok meget lysten på å stige høyere opp på pallen.

Andre medaljekandidater er IK Tjalves Sofie Olsholt, Guri Sellevåg Aarø, IL Sandvins allsidige Solveig Hernandez Vråle og det unge talentet Karoline Jæger, Aremark IF.

Kule:
IK Tjalves Charlotte Lund Abrahamsen vant gull i kule i NM innendørs i fjor, hennes tredje totalt og første siden 2007. Hun blir soleklar favoritt etter å ha støtet 14.16 tidligere i år og er nok lysten på å komme seg over 15 meter for første gang i comebacket, noe bare Kristin Sundsteigen har klart i NM innendørs tidligere.

Kampen om de to øvrige medaljene ser ut til å stå mellom Marit Jørgenrud, Spydberg IL, og regjerende bronsevinner Berit Stunes Isene, IF Sturla. Ser en på resultatene deres utendørs i fjor noterte førstnevnte 12.58, mens Stunes Isene støtet 12.05.

Høyde uten tilløp junior:
Ser en på årets statistikk og fjorårets resultater er det 1.30 som er den magiske grensen om en skal ta medalje. Fjorårsvinner Mari Sellevåg Aarø vant på 1.35, men er for gammel til å delta i år. De tre som fulgte bak henne hoppet alle 1.30 og blant disse er bronsevinner Johanne Rise Kvalen, Dimna IL, påmeldt. Rise Kvalen har hoppet 1.30 denne innendørssesongen og topper da statistikken sammen med tre andre hoppere, to av disse er Andrea Kristiane Dammen og Helena Tørmo Kastelein, IL Tyrving, og de stiller her.

Lengde uten tilløp junior:
Ester Holt, Sturla IF, er regjerende mester etter at hun hoppet 2.60 i fjor og må regnes som en av favorittene til å ta gull også i år.

IL Tyrving har et par spennende medaljekandidater i Maria Aaberg og Marie Skjæggestad, sistnevnte har årsbeste i denne klassen med 2.73 denne sesongen. Førstnevnte sikret seg sølv i fjor og er nok interessert i å stå øverst på pallen i år. Ellers må naturligvis lynraske Ingvild Meinseth, Sørild FIK, regnes med. Det samme med fjorårets bronsevinner Johanne Rise Kvalen, Dimna IL, June Sæbøe Tveit, IL Norna-Salhus, og Tone Sandtorv Brakedal, Stord IL, som hoppet 2.61 i fjor.

Menn:

60 meter:
FIK Orions Jonathan Tetteh Quarcoo hadde sitt virkelige gjennombrudd i fjor. Han dundret inn til 20.39 på 200 meter under semifinalen i U23-EM og sikret seg da billett til VM. I mesterskapet i London var han nære semifinaleplass, men røk ut i forsøket. Quarcoo har løpt en konkurranse innendørs i år og noterte da 6.77 på 60 meter, hundredelet bak pers. Quarcoo er regjerende mester og blir favoritt i år. Mesterskapsrekorden er identisk med Quarcoo sin årsbeste og denne rekorden er absolutt mulig å slå for 21-åringen.

Jonas Tapani Halonen, IL Tyrving, har notert 6.84 denne vinteren og sølvvinneren fra 2016 er en klar medaljekandidat. Det kan bli knalltøft og jevnt om medaljene bak Quarcoo, andre medaljekandidater er IL Gneists Amund Høie Sjursen, IL Skjalgs bronsevinner fra i fjor Mathias Hove Johansen og Trondheim Friidretts Eirik Thorshaug, som tok sølv i 2015.

Ellers stiller det er par spennende utlendinger påmeldt denne distansen. Argentinske Jorge Caracassis har løpt på 6.74 i år, mens svenske Tom Kling Baptiste har en pers på 6.65.

200 meter:
På denne distansen er det ikke en utøver som virkelig skiller seg ut som favoritt. Ser en på fjorårets tider utendørs skal Joachim Sandberg, Sandnes IL, Øyvind Strømmen Kjerpeset, Florø Turn og IF, og Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, kjempe om seieren. Kjerpeset har to NM-gull på distansen innendørs fra 2013 og 2014, mens Sandberg var den som løp raskest utendørs i fjor med 21.15.

Andre som kan blande seg inn i medaljekampen er Håkon Morken, Lillehammer IF, og Carl Emil Kåshagen, Moelven IL. Begge de har tatt flere medaljer på distansen i NM innendørs tidligere, Morken har totalt et sølv og tre bronsemedaljer.

400 meter:
Karsten Warholm, Dimna IL, åpnet sesongen med 400 meter under Dimna Games på hjemmebane forrige helg. Ikke overraskende forbedret fjorårets verdensmester på 400 meter hekk sin norske rekord til 45.88 og er med det raskeste mann på distansen i Europa i år. Warholm har vunnet gullet på distansen innendørs de fire siste årene og det skal skje noe helt spesielt om han ikke tar sitt femte gull på rad.

Torbjørn Lysne, Gular IL, har etterhvert blitt en rutinert herremann og bør kunne kjempe om sin andre NM-medalje på distansen innendørs. Unge Syver Røinaas, IL Tyrving, har perset på distansen i år og kan kjempe om medalje. Det samme må absolutt sies om IL i BULs stortalent Luca Thompson, som løp på 48.64 utendørs i fjor. Andre medaljekandidater er Muhammed Dodou Jatta, IL Norna-Salhus, og Fredrik Øvereng, Overhalla IL.

800 meter:
Filip og Jakob Ingebrigtsen er påmeldt denne øvelsen. De er påmeldt hele tre øvelser, så det blir spennende å se hva de stiller opp på. Disse to, sammen med Thomas Roth, Ullensaker/Kisa IL, er nok de tre største favorittene på 800 meter. Roth har tidligere to NM-gull i øvelsen innendørs og har en såpass sterk pers som 1.47.26. Han løp en fin 1000 meter forrige helg da han var vel halvsekundet bak den norske rekorden på den distansen.

Filip er normalt den sterkeste av Ingebrigtsen-brødrene på 800 meter og han er ute etter sin første NM-medalje innendørs på denne distansen. Jakob er nok også lysten på å få seg en NM-medalje på 800 meter. Mesterskapsrekorden lyder på 1.50.15 og med god fart underveis kan denne ryke.

Ellers er det gledelig å se Markus Einan, Ullensaker/Kisa IL, tilbake på startlisten. Han imponerte på 800 meter som 19-åring med 1.48.93 i 2016, mens hele fjorårssesongen gikk fløyten. Gular IL har et par karer som kom seg under 1.50 for første gang i fjor i Thomas Myklebust Heggøy og Sondre Dingsør. Sigurd Tveit, Kristiansand Løpeklubb, har hatt en utrolig karriere siden han begynt å løpe baneløp i 2016. I sitt åttende løp på distansen løp han inn til 1.51.06, som 17-åring. Med andre ord et veldig stort talent som nok er lysten på NM-medalje i det som kan bli en meget severdig øvelse.

1500 meter:
To blad Ingebrigtsen er påmeldt distansen og de blir naturligvis favoritter. Filip må ta på seg det aller største favorittstempelet. Han har hatt to strålende sesonger med EM-gull og VM-bronse på distansen. Filip har tidligere ett sølv fra NM innendørs fra 2016 og det første gullet kommer trolig i helgen.

Jakob Ingebrigtsen slutter aldri å forbløffe. Han hadde en strålende sesong i fjor med blant annet VM-deltakelse som tidenes yngste på hinder og tre EM-gull for juniorer. Rapportene sier at Jakob har vært råsterk på trening i vinter og han skal nok gi Filip meget god kamp om gullet. Verdt å nevne mesterskapsrekorden som Henrik Ingebrigtsen har på 3.42.31.

Ferdinand Kvan Edman gjør sin debut i IK Tjalve-drakten og Karoline Bjerkeli Grøvdal sin treningspartner er den med tredje beste pers av deltakerne her og er nok lysten på sin første NM-medalje på distansen innendørs. Ellers kan regjerende mester Marius Vedvik, Gular IL, nevnes, det samme med unge Sondre Juven, Nesbyen IL, og Tom Erling Kårbø, Stord IL.

3000 meter:
På denne distansen kan vi nok få se et skikkelig «Ingebrigtsen»-tog da alle tre brødrene Henrik, Filip og Jakob er påmeldt. De tre brødrene blir da favoritter til å ta medaljene. Sist Henrik løp distansen i NM var i nettopp Rudhallen for et par år siden og da løp han inn til mesterskapsrekord 8.04.08. Filip kom da på plassen bak, bare 28 hundredeler bak broderen. Den beste bronsetiden i NM innendørs noensinne er 8.11.20 og man må nok løpe raskere enn dette for å ta medalje i helgen. Det ryktes at Jakob har målt rekordhøyt på laktat- og o2-målinger i vinter og kanskje kan lillebror da skalpen på sine eldre brødre.

IL Gular tok dobbelt i fjor med Marius Vedvik og Per Svela. Sistnevnte har hatt en kometkarriere de siste par årene og er nå tilbake etter bruddet i foten han fikk i fjor sommer. Disse karene kommer nok til å bite seg fast så lenge som mulig, men en medalje kan bli tøft. Sigurd Ruud Skjeseth gjør sin debut i IK Tjalve-singleten og vil nok være med langt fremme.

60 meter hekk:
SK Vidars Vladimir Vukicevic blir soleklar favoritt til å ta sitt tredje NM-gull på 60 meter hekk. Den norske rekordholderen på distansen har løpt på 7.81 hittil i år og har da vært elleve hundredeler bak kravet til innendørs-VM og 12 hundredeler bak sin norske rekord. Her blir det spennende å se hva Vukicevic kan få til og hvis det virkelig blir fullklaff kan det bli norsk rekord. Mesterskapsrekorden har forøvrig Vukicevic selv med 7.75.

Under fjorårets mesterskap var det bare en deltaker som stilte, det er da gledelig at ni karer er påmeldt i år. Bak Vukicevic er det flere som kan ta medalje, den som skiller seg klarest ut er nok Marcus Theodor Moen, Ullensaker/Kisa IL. Han er født i 1999 og gjør her sin debut med seniorhekker på distansen. Det skal også bli spennende å se hva unge Gjert Høie Sjursen, IL Gneist, kan få til med seniorhekker. Mangekjemperne Lars Vikan Rise, Nidelv IL, og Henrik Holmberg, Vik IL, er klare medaljekandidater. Begge har hver sin medalje fra NM innendørs på korthekken fra tidligere.

5000 meter kappgang:
I fraværet av fjorårets syvende beste kappgjenger i verden på 50 kilometer, Håvard Haukenes, er Fredrik Vaeng Røtnes, BUL-Tromsø, soleklar favoritt. Røtnes er ikke bare kjapp i beina, men også i hodet. 21-åringen kombinerer kappgangsatsing med å ta doktorgrad ved Imperial College i London. Røtnes sin pers på distansen innendørs er 20.24.34. Den tiden er mesterskapsrekord og det er en tid som absolutt skal være mulig å slå i helgen.

To andre utøvere er påmeldt distansen og det er de to ungguttene Tobias Lømo, IK Tjalve, og Benjamin Bjørnstad, Sturla IF. Førstnevnte blir favoritt til å ta sølvmedlajen og han er nok ute etter å forbedre sin pers på distansen på 25.40.47.

Høyde:
Det er veldig jevnt på den norske årsbestelisten der det skiller to centimeter mellom de tre beste i 2018. Henrik Holmberg topper med 2.06, som han hoppet i helgen. Videre har Erlend Bolstad Raa, Fana IL, hoppet 2.05, mens fjorårets sølvinner Frederik Jahr, IL Tyrving, har hoppet centimeteren lavere enn dette. Gullkampen kan fort stå mellom disse tre. En annen kar som kan regnes med er Storm Håkon Koksvik, IK Tjalve.

Høyde uten tilløp:
Morten Haave, IL Tyrving, har hele seks NM-gull i øvelsen fra 2007-2012. Han stiller også opp i år, men får tøff kamp fra flere utøvere. Sturla IFs Martin Fagelund har vunnet de to siste årene. Diskoskjempen Sven Martin Skagestad, IL Norna-Salhus, tok bronse for to år siden og står med norsk årsbeste med 1.65. En annen diskoskaster som kan kjempe om medalje er Ola Stunes Isene, Sturla IF, som sikret seg sølvet i fjor. En annen som bør nevnes er IL Tyrvings spydkaster Sondre Alexander Høyland.

Stav:
Det kan være duket for en durabelig duell om gullet i stav mellom treningskompisene Eirik Dolve, Fana IL, og Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist. Bergenserne har begge prestert sterkt i vinter. Førstnevnte hoppet 5.56 for en drøy uke siden og klarte da kravet til sommerens EM. Han hadde et meget godt forsøk på 5.60 forrige helg og det kan bli gode høyder i Rudhallen i helgen. Dolve har totalt tre gull og tre sølv fra NM innendørs tidligere.

Pål Haugen Lillefosse er født så seint som 2001, men har allerede hoppet utrolige 5.46 i stav i vinter. Med dette satte han norsk juniorrekord. Lillefosse slo Dolve i et stevne i Sverige forrige helg og han er nok lysten på å forbedre sin sølvmedalje fra NM innendørs i 2017. Mesterskapsrekorden til Dolve lyder forøvrig på 5.40 og den blir nok slått her.

Bak de to bergenserne kan det bli en jevn kamp om bronsemedaljen. Fjorårets bronsevinner Fredrik Weiseth, Ranheim IL, er en klar medaljekandidat. Det samme er IK Tjalves Andreas Gjesdal, IL Pioners Bjørn Øivind Berger og mangekjemper Lars Vikan Rise fra Nidelv IL.

Lengde:
IL Gneists Amund Høie Sjursen har hoppet lengst av deltakerne som deltar her i år med 7.35. Han må da ta på seg favorittstempelet etter sølvet i fjor og han kan på en toppdag tukte mesterskapsrekorden på 7.53. Den som trolig gir Sjursen tøffest kamp er unggutten Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK. Han har hoppet fine 7.12 i år og slo virkelig gjennom i fjor da han sikret seg bronse i lengde under European Youth Olympic Festival.

Øvrige medaljekandidater er Erik Lund, IL i BUL, Odin Hallquist, Fana IL, Marius Bull Hjeltnes, IK Tjalve, og Henrik Holmberg, Vik IL.

Lengde uten tilløp:
Hele 21 utøvere er påmeldt denne øvelsen og det er alt fra sprintere, til hoppere, til diskoskastere.

Ola Stunes Isene, Sturla IF, er regjerende mester i øvelsen. Diskoskasteren, som fikk ødelagt en del av utendørssesongen i fjor med brudd i foten, må naturligvis regnes som en av favorittene. Eirik Thorshaug, Trondheim Friidrett, vant for to år siden og er i favorittsjiktet. Thomas Wiborg, Herkules Friidrett, var kongen i denne øvelsen med gull fra 2012-2015. Den lynhurtige karen har dessverre slitt med skader de siste årene, men medalje skal være mulig her. Michael Rosenberg, Lillehammer IF, er en annen kar som kan ta medalje på en god dag.

Ellers kan navn som Vetle Utsi Onstad, Fagernes IL, Sven Martin Skagestad, IL Norna-Salhus, og Jesper Vestbø, IK Tjalve, nevnes. Det skal også bli spennende å se hva landets desidert beste sleggekaster de siste årene, Eivind Henriksen, IK Tjalve, kan få til.

Tresteg:
Jesper Vestbø, IK Tjalve, har hele syv NM-medaljer fra tresteg innendørs fra tidligere og vant NM utendørs i fjor. Han har ikke notert noen årsbeste og det blir spennende å se hvilken form han er i. Best i Norge i 2018 har Erlend Bolstad Raa, Fana IL, vært med 14.52 forrige helg. Han skal ha enda bedre lengder inne og kan fort forbedre sin bronsemedaljen fra fjorårets mesterskap.

Erik Lund, IL i BUL, er regjerende norsk mester innendørs. Han imponerte innendørs i fjor, men har ikke notert resultat denne innendørssesongen. Er Lund i vanlig form skal han absolutt være med å kjempe om gull. En siste kar som bør nevnes er Tønsberg FIKs Henrik Flåtnes. Unggutten hoppet fine 14.82 utendørs i fjor. Flåtnes har ikke hoppet tresteg innendørs i vinter, men har vist fin form i lengde og sånn sett er det lov å håpe på hopp opp mot 15 meter.

Kule:
Denne øvelsen kan bli en virkelig godbit med «kjempen fra Voss» Marcus Thomsen til start. IK Tjalve-utøveren ble junioreuropamester i øvelsen i fjor og imponerte stort i den eneste konkurransen han har deltatt i i vinter. Thomsen støtet da hele 19.57, som er femte lengst i Norge innendørs gjennom alle tider. Det skal absolutt være mulig å forbedre denne lengden og da er det ikke langt frem til EM-kravet på 19.90. Mesterskapsrekorden (etter at NM innendørs ble offisielt) er på 18.21. Den rekorden innehas av norsk mester de siste to årene, Sven Martin Skagestad fra IL Norna-Salhus. Han er en klar sølvkandidat og er nok lysten på å pynte på sin pers på 18.21.

Bak disse to er Fredrik Simensen, Sandvin IL, en klar medaljekandidat. Han har hele fem medaljer fra kule i NM innendørs tidligere. Også Henrik Holmberg, Vik IL, kan nevnes.

Høyde uten tilløp junior:
Det er fem jevngode karer som er påmeldt denne øvelsen. Alexander Nyberget, Askim IF, har notert det beste resultatet denne sesongen med 1.45. Atcha Prommetta, Moss IL, har en pers på 1.50, mens Fredrik Gudheim Haraldstad, Sarpsborg IL, er regjerende sølvvinner. Caleb Muamba Kongolo, Søndre Land IL, har hoppet 1.45, mens Josue Kongolo har hoppet centimeteren lavere.

Lengde uten tilløp junior:
IL Tyrving tok firedobbelt i denne øvelsen i 2017 og nummer tre og fire fra det mesterskapet, Syver Røinaas og Jonatan Greni Bjerkaas stiller opp i år og blir da blant favorittene. Askim IFs Alexander Nyberget hoppet fine 2.95 i fjor og blir en av de heteste gullkandidatene. Andre medaljekandidater er Sebastian Busterud Gulaker, Løten Friidrett, og Atcha Prommetta, Moss IL.

Muamba Caleb Kongolo og Ilunga Josue Kongolo fra Søndre Land IL ligger som nummer to og tre på juniorstatistikken for året med 2.91 og 2.94. Det skal da være gode medaljemuligheter for begge. Det skal også bli spennende å se IK Tjalves allsidige og lovende Markus Rooth.

Velkommen til NM i Sandvika!


Her vil du finne alt av nødvendig informasjon om NM-arrangementet. Siden blir jevnlig oppdatert.

Oslo og Akershus har fått æren av å arrangere innendørs NM den 3.-4.februar 2018 i Bærum Idrettspark. Vårt mål er å arrangere tidenes norske innendørsmesterskap! For å klare dette må vi gjøre noen endringer fra tidligere mesterskap, og vi skal blant annet lage en egen finalekveld med utvalgte øvelser lørdag kveld. Her vil vi prioritere øvelser hvor vi vet at det stiller utøvere som er kvalifisert, eller som har god sjanse til å kvalifisere seg til VM, inne i Birmingham, 1.-4. mars.

Se kravene her https://www.friidrett.no/toppidrett/krav-og-kriterier/krav-og-kriterier-oversikt-2018/

I forkant av finalekvelden, som går fra 18.00 til 20.00, skal vi arrangere et barne- og ungdomsstevne. Dette vil sette en annen ramme enn tidligere, og vi er overbevist om at dette vil løfte arrangementet.

Kretsene er totalt avhengig av hjelp fra klubbene til å få arrangementet til å gå rundt, og vi er veldig glade og takknemlige for at klubbene i Oslo og Akershus stiller opp under NM. Klubbene i området har veldig mange dyktige dommere som til enhver tid stiller opp- enten om det er NM eller et treningsstevne. Slik dugnadsånd og engasjement skal vi ikke ta for gitt!

Som første arrangør, i friidrettssammenheng, har vi inngått et samarbeid med TINE SA om en ren «Smart Idrettsmat» -kiosk. Det betyr at du bare vil kunne kjøpe sunne og gode matvarer under vårt arrangement.
Du kan lese mer om konseptet her: https://www.tine.no/smartidrettsmat/

Som utøver, trener eller lagleder så skal du selvfølgelig bo godt under NM. Vi har derfor inngått samarbeid med Quality Hotel Expo som ligger i idylliske omgivelser på Fornebu. Dette er det offisielle NM-hotellet og informasjon om NM-prisene finner du her: http://www.nmsandvika2018.no/overnattingtransport/
Hotellet ligger ca 12-13 minutter unna hallen og hotellet kommer til å sette opp GRATIS shuttlebusser som vil har flere avganger til og fra.

Ved siden av kiosken i 2. etasje, kan du under hele NM-helgen kjøpe sportsutstyr i Mizuno-butikken til veldig gode priser.

Vi gleder oss stort til det kommende arrangement, og håper å kunne skape til lille ekstra for både tilskuer og utøver.

Sees!

Våre samarbeidspartnere

quality-hotel-logo-01
leroy-sponsor-image